July 25, 2020

Demo hp gk

By:   Last Updated:

175. The area ofHimachal Pradesh (in sq
km) is [HP TGT 2005]
(A) 55673 sq km
(B) 60543 sq km
(C) 5433 sq km
(D) 65673 sq km
Ans: (A)
176. To which direction of Haryana,
Himachal Pradesh is located? (HPSI 2008
(A) South
 (B) East
(C) North
 (D) West
Ans: (C)
177. In physiographical context of
Himachal Pradesh Shiwalik range is
part of sub-Himalayani; Shiwalik means
[HP Naib Tehsildar 2011
(A) Hairlock of Lord Shiva
(B) Dev Bhoomi
(C) Veer Bhoomi
(D) None of the above
Ans: (A)
178. What was the Shiwalik Mountain as
in ancient texts? [HP Allied Services 2012] [HAS
Pre 2006]
(A) Har Ki Doon
(B) Mainak Parbat
(C) Valley of Flowers
(D) Hanging Garden
Ans: (B)
179. Which among the following
districts is fully located in the Shiwalik
hills? [HP Allied Services 2015
(A) Kangra
(B) Solan
C) Una
(D) Sirmaur
Ans: (C)
180. The hills of Una and Hamirpur
districts are called [HP Tehsil Welfare Officer
2014
(A) Pir Panjal range
(B) Shiwalik hills
(C) Dhauladhar range
(D) None of the above
Ans: (B)
181. Choor Chandni or Churdhar (3647
m)mountain range falls in the district
of [HP Allied Services 2012]
(A) Sirmaur
(B) Chamba
(C) Kangra
(D) Kullu
Ans: (A)
182. Which mountain range separates
Sirmaur from Shimla? [HAS Pre 2011]
(A) Choor Chandni
(B) Pir Panjal
(C) Dhauladhar
(D) None of the above
Ans: (A)
183. Which of the following is the
highest peak of Dhauladhar range?
(A) White Mountain
(B) Black Mountain
(C) Blue Peak
(D) None of the above
Ans: (A)
184. Dhauladhar range falls in .
districts. [HP Allied Services 2010]
(A) Lahaul and Spiti, Chamba
(B) Kullu, Chamba
(C) Kangra, Chamba and Kullu
(D) Kinnaur, Chamba, Spiti
Ans: (C)
Hindi NameEnglish NameSanskrit Name
कमलLotusशतपत्रं, उत्पलं, सहस्त्रपत्रं
गुलाबRoseपाटलं
गेंदाMarigoldसेवन्तिका
सूरजमुखीSunflowerसुवंचला,सुर्य्यवितं
चमेलीJasmineजातिपुष्पम
ट्यूलिपTulipकंदपुष्पम
जूहीLilyयुथिका
चम्पाMagnoliaचम्पकम
कनेरOleanderकर्णोर:
गुलबहारDaisyभृङ्गराज, मातृ:
नर्गिसNercissusनरगिस पुष्पम
कुकुरमुत्ताMashroomकन्दपुष्पम
185. Which of the following rangesacts
as a water divide between river Chenab,
Beas and Ravi? [HP TET 2013]
(A) Shiwalik range
(B) Dhauladhar range
(C) Pir Panjal range
(D) Zanskar range
Ans: (C)
186. Pir Panjal mountain range is
mainly related with this district [HP TGT
2016] [HP SI 2008]
(A) Shimla 
(B) Bilaspur
(C) Mandi
(D) Chamba
Ans: (D)
187. Which zone of Himachal Pradesh is
also known as Alpine Zone? [HP Naib
Tehsildar 2008]
(A) The Great Himalayas
(B) Shiwalik Hills
(C) Lesser Himalayas
(D) Trans Himalayas
Ans: (A)
188. In which ofthe following ranges
Rohtang pass is located?
(A) Pir Panjal range
(B) Shiwalik range
(C) Dhauladhar range
(D) Zanskar range
Ans: (A)
189. Zanskar mountain range separates
Himachal Pradesh from [HP Allied Services
2012]
(A) Tibet
(B) Afghanistan
(C) Bangladesh
(D) Pakistan
Ans: (A)
190. Which one among these districts
does not fall in the Alpine zone? HPSI 2016
(A) Shimla
(B) Chamba
(C) Kinnaur
(D) Lahaul and Spiti
Ans: (A)
191. Spiti and Kinnaur are separated
fromTibet by [HP Forest Range Officer 2010, 20071
HAS Pre 2006]
(A) Zanskar
(B) Pir Panjal
(C) Churdhar
(D) Dhauladhar
Ans: (A)
192. The Zanskar range runs along the
Eastern boundary of Himachal Pradesh
and is cut across by which river?
(A) Ravi 
(B) Beas
(C) Sutlej
 (D) Chenab
Ans: (C)
193. The highest peak Shilla of
Himachal Pradesh is located in the
district of [HP Election Kanungo 2014]
(A) Chamba
(B) Bilaspur
(C) Hamirpur (D) Kinnaur
Ans: (D)
194. On which mountain range is the
Shilla peak located? [HAS Pre 2008
(A) Kullu
(B) Zanskar
(C) Pir Panjal
(D) Dhauladhar
Ans: (B)
195. Reo Purgyil Peak (6816 m) is located
in which district of Himachal Pradesh?
[HAS Pre 2015]
(A) Kinnaur (B) Shimla
C) Chamba (D) Lahaul and Spiti
Ans: (A)
196. Which of the following is the
highest peak of Himachal Pradesh? [HP
Tehsil Welfare Officer 2017] [HAS Pre 2010]
(A) Shipki La (B) Shilla
(C) Pishu (D) Jorkaden
Ans: (B)
197. The epithet 'Lady of Keylong' is
related to [HP Naib Tehsildar 2008]
(A) Vegetables (B) Stream
(C) Mountain Peak (D) Craft
Ans: (C)
198. Shipk-La is located in [HP TET 2015
(A) Kinnaur (B) Chamba
(C) Kullu (D) Solan
Ans: (A)
199. In which district of Himachal
Pradesh is Cholang Peak? [HP Allied Service
2016]
(A) Kangra
(B) Chamba
(C) Kullu
(D) Mandi
Ans: (A)
200. Which of the following peaks is not
located in Lahaul and Spiti disrict?
(A) Sangri La
(B) Mulkila
(C) Jorkaden
(D) Lady of Keylong
Ans: (C)
201. Pin valley is situated at which
place? [HP Allied Services 2015]
(A) Lahaul and Spiti
(B) Keylong
(C) Kinnaur
(D) Shillai
Ans: (A)
202. Deo Tibba hill is situated in district
[HPSI 2015]
(A) Chamba (B) Kangra
(C) Kullu (D) Lahaul and Spiti
Ans: (C)
203. The Pin Parbati peak is located in
which of the followng districts?
(A) Lahaul and Spiti
(B) Kullu
(C) Kinnaur
(D) Shimla
Ans: (B)
204. Which of the following passes is
famous as Valley of Shadows'?
(A) Kunzum pass
(B) Rupin pass
(C) Rohtang pass
(D) Pin Parbati pass
Ans: (D)
205. In which valley Kunzum pass is
situated? [HP Tehsil Welfare Officer 2014] [HP Naib
Tehsildar 2008]
(A) Spiti valley
(B) Pin Parvati valley
(C) Rupin pass
(D) Chamba valley
Ans: (A)
206. Which pass is called as' Pass with
Cross Roads on Summit' (roads from
Zanskar, Ladakh, Spiti and Lahaul meet
here)? [HP Allied Services 2009]
(A) Baralacha La (B) Shipki La
(C) Jalsu (D) Kunzum
Ans: (A)
207. Which of the following valleys is
connected by Rohtang pass to Lahaul
and Spiti?
(A) Kullu valley
(B) Spiti valley
(C) Kangra valley
(D) Lahaul valley
Ans: (A)
208. Shipki La pass (4500m), is in the
district of [HAS Pre 2006]
(A) Solan (B) Kinnaur
(C) Chamba (D) Mandi
Ans: (B)
209. Which mountain pass joins Kullu
and Mandi districts of Himachal
Pradesh? [HP Allied Services 2016]
(A) Jalori
(B) Dulchi
(C) Rohtang
(D) Pin Parbati
Ans: (B)
210. Rohtang pass is located in...
district. [HAS Pre 2010]
(A) Solan (B) Sirmaur
(C) Kullu (D) Chamba
Ans: (C)
211. Which pass connects Lahaul region
to Chamba's district's Bharmour area?
[HP Naib Tehsildar 2013]
(A) Kugti (B) Debsa
(C) Chanshal (D) Borasu
Ans: (A)
212. Which mountain pass connects
Spiti to Ladakh? [HAs Pre 2014]
(A) Kangla (B) Jalsu
(C) Kunzum (D) Debsa
Ans: (A)
213. Famous Jalsu and Waru pass is
related with which two districts? [HPSI
2015]
(A) Kangra and Kullu
(B) Chamba and Kangra
(C) Chamba and Hamirpur
(D) Kullu and Kinnaur
Ans: (B)
214. Which pass joins Kinnaur to
Garhwal? [HP Naib Tehsildar 2014]
(A) Indrahar (B) Rohtang
(C) Kangla (D) Rupin
Ans: (D)
215. Which pass joins outer and inner
Seraj? [HP Forest Range Officer 2011
(A) Jalori (B) Rohtang
(C) Pin Parbati (D) Kangla
Ans: (A)
216. The Jalori pass' lies in the district
of [HP TGT 2009]
(A) Kullu (B) Hamirpur
(C) Una (D) Mandi
Ans: (A)
217. Which major river forms the
Kangra and Kullu valleys? [HP Naib Tehsildar
2011]
(A) Ravi (B) Beas
(C) Chenab (D) Sutlej
Ans: (B)
218. Which of the following valleys is
famous as Valley of Gods?
(A) Chamba valley
(B) Kangra valley
(C) Kullu valley
(D) Lahaul valley
Ans: (C)
219. Spiti literally means [HP TGT 2009] [HP
Naib Tehsildar 2008]
(A) Land of Jewels
(B) Hanging Garden
(C) Pearl of the State
(D) Vir Bhoomi
Ans: (A)
220. Of which valley Big Shigai and
Nohtang mountains are the main
attractions? [HP Tehsil Welfare Officer 2014]
(A) Lahaul (B) Solang
(C) Malana (D) Pangi
Ans: (A)
221. Which valley is known as the Veer
Bhoomi' of Himachal Pradesh?
(A) Kangra valley
(B) Kullu valley
(C) Ravi valley
(D) Balh valley
Ans: (A)
222. The town of Dharamshalais
situated in the valley of
(A) Chamba (B) Kangra
(C) Lahaul (D) Parvati
Ans: (B)
223. Solang valley is situated at which of
the following districts?
(A) Solan (B) Kullu
(C) Chamba (D) Kangra
Ans: (B)
224. Where is Bandar Ghati (Monkey
valley)? [HP Allied Services 2010]
(A) Chamba (B) Kangra
(C) Sirmaur (D) Kullu
Ans: (A)
225. Hangrang valley is in the district of
[HP Tehsil Welfare Officer 2009]
(A) Sangla (B) Hamirpur
(C) Una (D) Kinnaur
Ans: (D)
226. Gyas peak is located in [HP Tehsil Welfare
officer 2014
(A) Pangi valley (B) Pin valley
(C) Lahaul valley (D) Solang valley
Ans: (A)
227. Famous fertile valley Balh is
located in which of the following
districts? [HP TGT 2016]
(A) Kinnaur (B) Kangra
C) Lahaul and Spiti (D) Mandi
Ans: (D)
228. The most beautiful valley of
Kinnaur district is[HP Allied Services 2013]
(A) Sangla
(B) Har ki Doon
(C) Kangra
(D) Pin
Ans: (A)
229. Pattan valley is located on.
district of Himachal Pradesh?
(A) Simaur (B) Kullu
(C) Lahaul and Spiti (D) Kinnaur
Ans: (C)
230. In which of the following district of
Himachal Pradesh, Mulgun valley is
situated? [HAS Pre 2012]
(A) Kinnaur (B) Lahaul and Spiti
C) Kullu (D Chamba
Ans: (A)
231. Arrange the following peaks in
descending order of their height?
I. Shilla II. Manerang III. Reo Purgyil IV.
Shipki codes

No comments:
Write comment